07 oktober 2009

Varför är de smala inte feta?

Dokumentär på Tv2 - en studie där smala människor ska försöka bli feta, äta 5000 kcal per dag i 4 veckor. Mycket intressant! De började att berätta att en studie för 40 år sen där testpersonerna under 1 år fick äta HUR mycket de ville (alltså jättemycket!!) visade att flera av dem KUNDE inte gå upp i vikt alls. Man kan nog lära sig en del om fetma av de som är smala, istället för av de som redan är feta (som tydligen 99% av studierna görs på). Kollar ni inte nu så är där repriser 12/10 och 13/10 i Kunskapskanalen.

Uppdatering - Gud vad intressant!! De undersökte även barn som efter att de ätit lunch och var mätta serverades godsaker samtidigt som de satt och ritade. Några barn tuggade i sig tills det var slut, andra sköt tallriken ifrån sig och bara ritade. Det kan man säga var budskapet med hela dokumentären - de (vuxna och barn) som är naturligt smala äter inte när de inte är hungriga, oavsett hur gott det må vara, för de kan/vill inte - inte för att de säger åt sig själva att de inte får/borde. De 15 testpersonerna gick som mest upp 6,5 kilo (10% av hans vikt) på dessa 4 veckor och bara två veckor efter att studien avslutas hade alla testpersonerna tappat ALLA kilona!! Slutklämmen kan man väl säga var att biologin bestämmer vad vi ska ha för vikt och visst kan vi anstränga oss för att ändra på den i ena eller andra riktningen men kroppen kommer att sträva efter att nå den biologiskt bestämda vikten igen.

3 kommentarer:

  1. om bara alla kunde enas... ibland sägs det att det biologiska är nyckeln, i näste sägs det att det är en bluff och dålig "bortförklaring"...
    Men det verkade vara en intressant dokumentär =)
    tänk den som kunde skjuta bort godsaker för att man ätit och är mätt..Jag kan aldrig skjuta bort godsaker :S

    SvaraRadera
  2. Det där låter himla spännande!

    SvaraRadera
  3. Låter jätteintressant! Ska definitivt kolla reprisen på det! En teori jag inte är ensam om är att man ofta när man är liten "måste" äta upp allt som finns på tallriken (känner igen det från skolåldern kanske?) och att man på så sätt förstör kroppen naturliga mättnadssignal. Därför ska man lära sig att inte äta upp allt igen, typ alltid lämna lite mat, godis etc. Själv har jag lättare att säga nej till saker i mina "dåliga perioder" när jag äter mer än annars, och mycket svårare att säga nej när jag räknar varje kalori, kroppen verkar liksom känna av när den behöver mer kalorier och inte... Inte så kontigt egentligen :)

    SvaraRadera